Brakel fietsroute

Sluit de kaart
Close map sidebar
Toggle map sidebar

Brakel fietsroute

Length
44,6 km
Time
2u 30m
Terrain
98% Verhard

Marktplein, 9660 Brakel

Toon het startpunt op de kaart

Fietsknooppuntenbord

Bekijk het routebord
Meer stops in de buurt
Stops sluiten
Meer stops langs de route?
Terug naar de kaart
Verharde weg
Onverharde weg
Meer info en stops bekijken

Routebeschrijving

Brakel promoot zichzelf als fiets- en wandelparadijs, en dat is niet uit de lucht gegrepen. Op deze route verken je het heuvelachtige landschap van de de Brakelse deelgemeenten, elk met hun eigen charme. Je fietst door het geutelingendorp Elst, het groene Toeppark en over het Mijnwerkerspad.

Start

Markt Nederbrakel

Markt Brakel

De route start op de markt van Nederbrakel. De Sint-Pietersbandenkerk domineert de markt met haar 16e-eeuwse gotische toren. Aan de andere kant van de kerk bevindt zich de hoofdstraat met verschillende winkels en horeca. Spring op de Markt zeker eens binnen in het toeristische infopunt, of geniet van de cafés en restaurants met terras, zoals eetcafé ’t Zwart Licht.

Knooppunt 46-43

't Burreken

Burreken herfst.jpg

’t Burreken is een groot natuurreservaat op de grens tussen Brakel, Maarkedal en Horebeke. Het is een van de meest schilderachtige plaatsen in de Vlaamse Ardennen en bestaat uit een patroon van akkers, bossen, graslanden met bloemrijke weides en bronbosjes. Het gebied wordt doorsneden door de Krombeek, die zich diep in de heuvels heeft ingesneden en zorgt voor een zeer reliëfrijk landschap.

Knooppunt 70

Zegelsem en de Leberg

Zegelsem

Zegelsem was de woonplaats van enkele beroemdheden, zoals de schrijvers Isodoor Teirlinck en zijn zoon Herman Teirlinck, en acteur Marijn Devalck, mijn gedacht! Fiets je Zegelsem binnen, dan zal je al snel merken waarom het de bijnaam ‘kasseidorp’ draagt. Veel van de straten in deze gemeente zijn aangelegd met kasseien, waaronder ook de bekende Leberg die je zo dadelijk zal beklimmen. Sterk in de dorpskern van Zegelsem even aan met een drankje op het terras van den Drijhaard

Knooppunt 68

Elst

Geutelingen

De Sint-Apolloniakerk in Elst trekt sinds de 18e eeuw bedevaarders aan omdat de aanbidding van de heilige Apollonia zou helpen tegen tandpijn. De bedevaarders kregen door de bewoners van Elst een soort pannenkoek aangeboden, die door de warmte de tandpijn verzachtte. Deze pannenkoeken - geutelingen genoemd - werden in de jaren '70 herontdekt en sindsdien viert het dorp elk jaar begin februari de Geutelingenfeesten. Dit evenement trekt honderden bezoekers aan uit de hele regio en er werd ook een Geutelingenmuseum opgericht. 

Knooppunt 23-92

Middenloop Zwalm

zwalmvalleiDS.jpg

Het natuurgebied Middenloop Zwalm is eigenlijk een verzameling van allemaal kleinere natuurgebiedjes, zoals Vossenhol, Jansveld, de Steenbergse Bossen, en het Kloosterbos. 

Het gebied heeft zich gevormd langs de oevers van de Zwalmrivier, die over de gehele loop gevoed wordt door verschillende, vaak kalkrijke, bronbeken die ontspringen op de valleiflanken. Hierdoor vind je er enkele bijzondere soorten, zoals de grote gele kwikstaart, de vuursalamander, de bosanemoon en de wilde hyacint. 

Toepkapel

Toepkapel

Tussen de bomen van het Toeppark rijd je richting de majestueuze Toepkapel. Deze neogotische kapel werd in 1924 opgericht als dank voor het feit dat Nederbrakel gespaard was gebleven tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kapel bevindt zich op de Kapelberg en bovenaan de trappen heb je een prachtig zicht op de omgeving. 

Knooppunt 93

Everbeek

Everbeek-beneden

Tot 1963 bevond de gemeente Everbeek zich in Henegouwen, voordat ze een deelgemeente werd van Brakel. Ze bestaat uit 2 dorpskernen, Everbeek-Boven en Everbeek-Beneden. In de oude dorpskern, Everbeek-beneden, lijkt het alsof de tijd is blijven stilstaan. Als je een hongertje hebt, is 't Fameus Verleden absoluut een stop waard. 

Knooppunt 53-98

Trimpontvallei

Trimpontvallei

Tussen Everbeek-Beneden en Everbeek-Boven ligt één van de mooiste plekken van Brakel: de Trimpontvallei. Dit gebied is een verlengde van het Brakelbos en wordt gekenmerkt door steile heuvelwanden en veel bossen. Hiertussen liggen vele oude hoeves en gehuchten die je terug katapulteren naar het plattelandsleven van de 19e eeuw.

Knooppunt 91-99

Mijnwerkerspad

Mijnwerkerspad_DavidSamyn.jpg

Dit fiets- en wandelpad verbindt Zottegem met Brakel via een oude spoorlijn. Vroeger werden via deze weg arbeiders uit de regio naar de Henegouwse steenkoolmijnen vervoerd, vandaar de naam van dit pad. Vandaag is het een gemakkelijk berijdbare verbindingsweg met bankjes en een van de weinige volledig vlakke stukken van deze route. 

Markt Brakel