10 Rondetips

De Ronde live beleven? Stort je niet zomaar in het ongewisse. Hier zijn 10 tips.

1. WORD AFSNIJDER

Wil je op verschillende locaties gaan supporteren, spring dan op je fiets! Op www.derondeinoudenaarde.be staan op de mobiliteitspagina tal van suggestietrajecten voor wie de renners graag op verschillende locaties wil zien voorbij razen. Afhankelijk van je conditie kan je ze makkelijk tot zeven keer live zien! Hou deze pagina dus goed in de gaten wanneer het parcours van de Ronde wordt bekendgemaakt.

2. LAAT JE VERVOEREN

De Ronde trekt 750.000 mensen naar het parcours. Wil je er zelf ook bij zijn en stress vermijden, laat je dan vervoeren. Elk jaar legt de organisatie van de Ronde een aantal pendeldiensten in, om je van en naar het parcours te brengen. Helemaal gratis, dankzij een tussenkomst van de provincie Oost-Vlaanderen! Wil je de kans op files helemaal elimineren, neem dan de trein. Oudenaarde heeft een makkelijk bereikbaar station met een directe verbinding naar Gent.

3. BLIJF PLAKKEN OP DE MARKT

Te voet de renners vier keer live zien en je toch in het centrum van het hele gebeuren bevinden? Het kan! Wanneer je heen en weer wandelt tussen de Oudenaardse Markt en de aankomstzone, zie je niet alleen twee passages en twee aankomsten (mannen + vrouwen), maar krijg je er ook een pak amusement bovenop.Tal van straatartiesten en koerscollectieven zorgen er voor animo en entertainment. Honger of dorst? Neem een aperitiefje of een snack op een van de vele terrassen of cafés rond de Markt. Hier koop je ook een petje van je favoriet in de merchandising- en animatiezone. Spring voor wat extra ambiance ook eens binnen in de publiekstent aan de finish.

4. BEZOEK EEN 'PUBLIEKSDORP'

Op zoek naar die unieke koersambiance langs het parcours, maar geen zin om er speciaal ergens je tent voor op te slaan? Dan zijn de publiekszones op de Koppenberg, Paterberg, Kruisberg en de Oude Kwaremont zeker iets voor jou. De weides aan de zijkant van de helling worden tijdens Vlaanderens Mooiste gratis voorbehouden voor het grote publiek. Naast sanitaire voorzieningen, kan je er genieten van een natje en een droogje aan een van de eet- en drankstandjes. Nadien barst de sfeer pas echt los!

5. VIND EEN VERBORGEN PAREL

Wie graag eens afwijkt van ‘the beaten track’, kunnen we enkele verborgen parels aanraden. In het hart van het pittoreske dorpje Mater liggen de kasseien van Kerkgate. Posteer je op een terrasje langs deze strook en kijk toe hoe je helden hier voorbij dokkeren. Ook de Haaghoek en de Mariaborrestraat leveren knappe vergezichten van een aanstormend peloton. Supporters van Tom Boonen hebben normaal gezien slechts één adres: de Taaienberg. Hier test Tornado Tom in het gootje steeds zijn benen (en die van de tegenstand). Een andere minder bekende helling die vlakbij ligt en ook de moeite waard is, is de Steenbeekdries.

6. BEZOEK EEN ECHT VLAAMSE WIELERCAFÉ

In de Vlaamse Ardennen gonst de koers als nergens anders. Gezellig vooruitkijken of nakaarten over de Ronde en andere voorjaarsklassiekers kan je nergens beter dan in een typisch volkscafé. Bezoek in de aanloop naar, of de afwikkeling van het Ronde-weekend dus zeker eens een bruine kroeg, vaak verborgen tussen de glooiende hellingen van “Vlaanderens Mooiste Landschap”. Geen idee waar je die cafés kan vinden? Bestel de gratis kaart 'Plan Bier' en ontdek 72 topcafés van de Vlaamse Ardennen.

7. SCHAKEL HULP IN VAN BOVENAF

Als je echt alle middelen wil inzetten om je favoriete renner op dat hoogste eretrapje te tillen, dan moet je beslist een bezoek brengen aan de Ronde-kapel! Richt je tot de heilige Daniël, de patroonheilige der fietsers, of brand een kaarsje bij het stilistische rennersfresco. Op de grond vind je nog de namen van de afgelopen Rondewinnaars. Kortom een unicum!

8. STUDEER EEN BEETJE BIJ

Wie denkt alles te weten over de Ronde, kan toch nog versteld staan. Spring eens binnen in het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. In het belevingsmuseum kom je alles te weten over Vlaanderens favoriete wielerwedstrijd. Laat je onderdompelen in de sfeer van de oude dagen, geniet van een Ronde-film op drie grote schermen, fiets in het spoor van Peter Van Petegem de Oude Kwaremont op, ervaar het kasseigevoel op een speciaal ontworpen tweewieler, test je kennis in een Ronde-quiz en bestijg ten slotte zelf het podium geflankeerd door je wielerhelden! Het CRVV is ook de ideale uitvalsbasis en aankomstplaats voor uw lusvormige fietstochten. Er zijn kleedkamers en douches, een balie met vriendelijk onthaal en excellente fietsroutekaarten en je vindt er ook stopcontacten voor elektrische fietsen en een fietspomp.

9. POSTEER JE AAN HET RONDEMONUMENT

Net als het aantal wielerwedstrijden is het aantal fietsmonumenten in de Vlaamse Ardennen niet te tellen. Wil je de passage van de Ronde bekijken vanop een bijzondere locatie, posteer je dan aan een van de talrijke Ronde-gedenktekens langs het parcours! Zo vind je in de Ronde van Vlaanderenstraat in het dorpje Kwaremont een monument gewijd aan haar geestelijke vader: Karel Van Wijnendaele. Andere monumenten vind je onder meer in Brakel (rondpunt van de N48 en N8), aan het eind van de Paddestraat en naast de kerk van Meerbeke (Ninove). Op de Muur van Geraardsbergen kan je dan weer een wielergedicht lezen van Willy Verhegghe.

10. WORD VIP

Wil je de hectische sfeer van de Ronde van start tot finish ook eens aan den lijve ondervinden? Wedstrijdorganisator Flanders Classics biedt speciale formules aan om de race op een andere manier te beleven. Zij beschikken over verschillende VIP-formules die van deze wielerhoogdag een onvergetelijke gebeurtenis maken. Meer info op: www.rondevanvlaanderen.be.